Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24908)

Теона Митевска со своj филм на Филмскиот фестивал во Солун

ТИФФ покани 11 режисери да снимаат 11 кратки филмови во нивните куќи, коментирајќи ја на тој начин новата реалност во која живееме сите. Главната...

Без меѓународен фудбал до 2021 година?

Потпретседателот на ФИФА, Канаѓанецот Виктор Монталјани, вели дека е можно годинава да не се играат повеќе меѓународни натпревари поради пандемијата на коронавирусот и ограничувањата...

Рембрант, Дирер, Караваџо jа сликале црната смрт

Болест за која речиси ништо не знаеме, за која сѐ уште нема лек и сее смрт, а како да е помогната од невидлива рака......

Спиев во домот на рибарско семеjство и jадевме отровна риба фугу

Работата ми е едно метафорично одење по жица помеѓу новинарство и литература, помеѓу пишување и истражување пред екран и шетање по најскришните ќошиња на...

Во подем е работата со тренери специјалисти

Нивната задача е да поработат на подобрување на техничките способности на младите играчи, но и на сениорите и ги има во сѐ повеќе клубови....

Да ти се погоди да живееш во интересно време

Уметноста не може да го запре подемот на националистичките движења и авторитарни влади во различни делови на светот, не може да ја ублажи трагичната...

Достоевски и Европа (4)

Или Европа како цивилизациско чудо и варварство Во контекст на она за што го зборува Достоевски е некако заобиколена микровистината за другите словенски народи. Односно...

Психолошките последици од онлајн-наставата

Kако психолог, но и како професор и родител, чувствувам пред сѐ професионална, но и морална обврска, најдобронамерно да укажам на некои работи и да...