Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24892)

Синџирите за снабдување со храна мора да се зацврстат

Земјава произведува солидни количества храна, но во овие услови, треба да се настојува максимално да се искористат суровините што ги имаме и да се...

Приказни од самоизолациjа

Во изолацијата се дружам со четката и боите Изолацијата ми го смени животот. Многу работи станаа поинакви. Ми се смени начинот на дружење, ми се...

Колкумина биле во контакт со вирусот ќе се докажува во иднина

Д-Р ЖАРКО КАРАЏОВСКИ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ Во светот има неколку модели на тестирање на населението, но во овој момент нам не ни...

Следењето на заразените само доброволно

Одлуката за активирање на апликацијата за следење на луѓето што имале контакти со заболени лица е преземена по иницијатива на епидемиолозите и инфектолозите во...

Ако за комуникација затаи интернетот, радиоаматерите се на штрек

Радиоаматерите во минатото беа најактивни во ситуации на елементарни непогоди и вонредни состојби, како што е актуелнава состојба со пандемијата, но и денес се...

Зошто не бевме подготвени за епидемијата на коронавирусот

Пандемијата на коронавирусот со себе ни донесе и поука за тоа каква е улогата на владите во испраќањето предупредувања за катастрофи, како и нивната...

Mеридијани

Вашингтон - Тигрица во зоолошката градина „Бронкс“ во Америка е позитивна на коронавирусот, потврди американската ветеринарна лабораторија. Се верува дека тигрицата Надја била заразена...

Светот се подели за носењето маски против ковид-19

Едни влади почнаа да наложуваат, а други да препорачуваат носење маски во јавност. Прашањето ги подели и експертите, а СЗО најави дека ќе ги...

Поставени два нови пункта за дезинфекција на возила

Штип Општина Штип, покрај постојниот, постави уште два пункта за дезинфекција на возилата што влегуваат во градот. Тоа се влезот од Скопје кон Штип, кај...

Нови кружни текови и парк

Кичево Во време кога коронавирусот ги фрли во сенка другите случувања во земјава, Кичево е збогатено со нови инфраструктурни решенија. Изградени се два кружни тека,...