-0.2 C
Skopje
5.12.2021 - 6:31

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24889)

Вежби за јакнење на имунитетот во домашни услови

Периодов нашиот свет се менува. Но затворени во своите домови не смееме да им се препуштиме на малодушноста, мрзоволноста и на депресијата. Еве неколку...

Пандемијата донесе нови зборови во секојдневниот јазик

Епидемијата на коронавирус е сеприсутна тема на глобално ниво и, како таква, во секојдневниот јазик воведе голем број поими и фрази што порано не...

Животни

Лавовите се плашат од боцкаво прасе и од јазовец Она што помалку го знаеме за лавовите е дека живеат во матријархат. Кога ќе ги погледнете...

Островот Ниуе – најдобро место на планетата за гледање ѕвезди

Држава: Нов Зеланд Жители: 1.600 Површина: 261 квадратен метар Вљубениците во вселената, ноќното небо или вистинските романтичари би можеле да почнат да размислуваат еден ден, кога светот...

Тоалетната хартија е универзален симбол, позабележлив од конзерва грав

Од Загреб до Токио, од Франција и Америка до Австралија, истите сцени се појавуваат насекаде, празни полици во супермаркетите каде што требаше да има...

Секоја недела претстави на Театарот за деца и млади на МРТ

Од Театарот за деца и младинци ја известија јавноста дека секоја недела, во 12 часот, нивни снимени претстави ќе се емитуваат на Македонската телевизија,...

Вилијам Блејк во филмовите на Џармуш, Фон Трир, Ридли Скот

За време на животот, од крајот на 18 и почетокот на 19 век, Вилијам Блејк важел за маргинален уметник. Неговите дела, особено стиховите, биле...

Поезијата на Амир Ор не му дозволува на читателот да остане...

Амир Ор е интригантен автор, кој доаѓа и се надоврзува на една исклучително богата интригантна и влијателна книжевна и културна традиција, како што е...

Панорама

Сараево - Во градот Бихаќ е потврдена првата жртва од коронавирусот во Босна и Херцеговина. Според директорот на кантоналната болница „Д-р Ирфан Љубијанкиќ“, Хајрудин...

Србија: Пензионерите пазареа рано наутро

Пензионерите и граѓаните постари од 65 години вчера можеа да пазарат во супермаркетите во сите делови на земјата во периодот од четири до седум...