24.8 C
Skopje
23.6.2021 - 23:10

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24879)

Мечот Македонија – Косово без публика

Да се забрани одржување спортски натпревари со публика во периодот од следните 30 дена во целата земја, пишува во одлуката на Владата Плејоф-мечот Македонија -...

Дигитално реставрирани пет македонски филма

ДВД-изданието на пет дигитално реставрирани македонски играни филмови ќе биде промовирано утре, со почеток во 19 часот, во киносалата на Кинотеката на Македонија. Се...

Ќе се одржи интернационалниот фестивал „Полихимниа“

Во периодот од 25 до 30 март во Скопје ќе се одржи интернационалниот фестивал „Полихимниа“. Во рамките на фестивалот ќе се одржи интернационален натпревар,...

Ван Гог, Сезан, Матис и Ходлер во виенска „Албертина“

Изложбата „Ван Гог, Сезан, Матис, Ходлер“, која опфаќа 120 мајсторски уметнички дека на француската модерна на 19 и 20 век, се отвора на 21...

Коронавирусот ли ќе биде новиот изговор на ЕУ?

Ширењето на коронавирусот ги прошири и стравувањата и претпоставките дека датумот за Македонија би можел да се одложи и поради епидемијата на коронавирусот, која...

Во зависност на која скала си таков ти е хоризонтот

Не постои тој момент во кој сликарот знае кога ќе ја открие вистината. Тоа е оној двигател што авторот го тера да оди далеку,...

Предизборно ноктурно – соната во Бе-мол (2)

(Варијација на темата македонска ситуација) Сè уште сме на бескрајната тема, драг читателу, на понижение и стигматизација на Македонците. Можат да се набројат многу клучни...

Неуедначеност во финансирањето на македонските универзитети

Со донесениот Закон за високо образование на 8.5.2018 година („Сл. весник на РМ“ бр. 82/2018) од страна на Министерството за образование и наука, напишав...