29.8 C
Skopje
4.8.2021 - 23:32

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24873)

Хокни првпат ја изложи сликата што предизвикала семејна кавга

Еден од најскапите живи уметници, славниот британски сликар и графичар Дејвид Хокни, во Лондонската галерија на портрети, на 27 март, ја отвора изложбата „Цртеж...

Проектот „Сега“ на Изложбата на архитектурата во Венеција

Министерството за култура информира дека комисијата во состав: Трајче Блажевски, Имер Бајрами, Џемил Бектович, Агрон Салиу и Александар Андовски, ги разгледа пристигнатите пријави на...

Музичко-визуелниот перформанс „Диши љубов“ во Филхармонија

Музичко-визуелниот перформанс „Диши љубов“ ќе ја има својата премиера на 15 март во концертната сала на Филхармонија. Станува збор за сосема нов, автентичен и...

Невидливите слоеви преку текстурата на видливото

(Митко Маџунков, „Правта на библиотеките“, „Три“, Скопје, 2019) Во големите книги на Митко Маџунков, меѓутоа, нема наивни стихови, нема едноставни, лесни реченици, туку, (ако ја...

Номадот Ацо Шопов, 2

Кон мотивот птица-езеро, низ призмата на авторовата душевна сугестија што многу повеќе е проникнување на објектот, своевидно просветлување, отколку истакнување на личното, Шопов се...

Лицемерството на општеството се прикрива во јазикот

Јазичните облици што ги носат идеологијата и предрасудите за жената длабоко се радикализирани во нашата структура на слушање, па, така, тешко ги препознаваме. Тоа...

Предизборно ноктурно – соната во Бе-мол (1)

(Варијација на темата македонска ситуација) Варијации на темата македонска ситуација, и без глупавата придавка северна. Македонска ноктурно соната во варијации многу повеќе отколку што ги...

Само (не)вистина?

Пред два-три дена, на 28 февруари 2020 година, ТВ Канал 5, ја емитираше својата петочна емисија, „Само вистина“, во познатиот термин, со познатиот водител...