Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24860)

Дали смртната казна го намалува криминалитетот?

Смртната казна, како санкција за сторено одредено кривично дело, е една од најконтроверзните теми во светот, за која постојано се дискутира. Од етички аспект,...

Акутниот проблем прераснува во хроничен

Бизнис-заедницата алармира дека им недостига кадар од различни нивоа на образование и од различни професии, а решението за проблемот го гледаат во промена на...

Што ќе донесат прекројувањата во две изборни единици?

Експертите со кои се консултиравме велат дека овие измени незначително ќе влијаат врз крајниот резултат во распределбата на пратеничките мандати, бидејќи треба да се...

Сѐ повеќе пациенти со компликации од грип

Според докторите на Клиниката за инфективни болести, најголем проблем е што за време на викендите матичните лекари не работат, не им се достапни на...

Стравот од коронавирусот е (не)основан

Стравот меѓу македонските работници на кинеската компанија „Синохидро“ не го намалува ниту тоа што нивните кинески колеги, по враќањето од татковината, меѓу другото, 14...

Нови избори, стари ветувања

Темите се исти неколку изборни циклуси наназад. Тоа е така бидејќи недостига имплементација на кажаното и ветеното пред граѓаните, тврдат аналитичарите Дискутабилни слогани, рециклирани пораки...

Меридијани

Берлин - Германската полиција уапси 12 члена на екстремно десничарска група што планирале напади врз џамии, политичари и азиланти. Уапсените лица биле дел од...

Европските војници ќе бидат глинени гулаби во Африка

Америка очекува од европските сојузници во НАТО да го дополнат нејзиното намалено воено присуство во Африка. Но поради големиот хаос и разните засегнати страни...

Вложени 574.000 евра во патната инфраструктура

Во општината Гевгелија во изминатата 2019 година се вложени околу 574.000 евра или над 35 милиони денари за подобрување на локалната патна мрежа во...

Изградба на пристапни рампи на мост на реката Брегалница

Во Делчево интензивно се работи на изградбата на пристапните рампи на првиот пешачки мост на реката Брегалница. Во согласност со проектот, пристапните рампи на...