Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24849)

Каква локална власт сакаат граѓаните

Општините не се затворен бирократски инструмент само за политичка пропаганда или за партиски вработувања, туку отворен сервисен центар за потребите на сите граѓани во...

Маалските јунаци кај Туфан и кај Станишиќ, 3

Како тогаш писателите, во случајов Туфан и Станишиќ, успеваат да се изборат за книжевната автономија на своите текстови наспроти несомненото влијание на филмот? Треба да...

Иродовата гозба во Ерусалим и во Преспа (1)

(Или танцот на Саломе со пресечената глава На Јован Крстител и на Македонците) Кога дојде Марија кај Елисавета, која беше трудна, тој што го носеше...

Албанците се прашуваат дали некогаш ќе бидат добредојдени во ЕУ

Минатата недела албанскиот главен град Тирана беше погоден од земјотрес со магнитуда од 4,9 степени. Не беше предизвикана материјална штета, но луѓето излегоа надвор...