Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24832)

Бројот на загинати во авионски несреќи лани падна за повеќе од...

Бројот на смртните случаи во авионски несреќи низ светот падна за повеќе од половина минатата година, според холандската консултантска авиокомпанија „Ту70“. Како што наведуваат од...

Кучето Мечо малтретирањето во Скопје го замени за американски сон

Мечо речиси два месеци е во нашиот дом и се надевам оти многу скоро ќе биде вдомен во некое американско семејство, кое убаво ќе...

Техно – Очила стим-панк за виртуелна реалност

„Панасоник“ ги откри првите очила за виртуелна реалност со висок динамичен опсег (ХДР) во светот. На ЦЕС 2020 беше претставена технологија што ќе им...

Картонски кревети за спортистите на Токио 2020

Токио 2020 има за цел да го минимизира отпадот од ресурси при користењето материјали за време на Олимписките игри и постави цел 99 отсто...

Македонската уметница Шќипе Мехмети во „Риека – европска културна престолнина“

Изложба на графики на македонската уметница Шќипе Мехмети е отворена во Риека, Хрватска, во рамките на манифестацијата „Европска културна престолнина за 2020 година“. Изложбата...

Требенишко кале е важно и за културно-туристичкиот развој на Дебрца

На познатиот археолошки локалитет се откриени и остатоци од средновековен град чие име најверојатно е Дебрец Локалитетот Требенишко кале во селото Требеништа, кој е дел...

„Космос архитекчр“ со предлог за Египетскиот павилјон во Венеција

„Космос архитекчр“ го откри својот предлог за египетскиот павилјон на претстојното „Венециско биенале за архитектура“ во 2020 година. Проектот, насловен „Водни жигови - преживувајќи...

Излезе книгата афоризми „Плашила покрај патот“

Од печат излезе седмата книга од едицијата „Балканска сатира“, „Плашила покрај патот“, прва на тандемот познати афористичари Миле Ѓорѓијоски и Витомир Долински. Книгата е...

Изложба на Зоран Арсовски во Ќустендил

Самостојна изложба на слики на академскиот ликовен уметник Зоран Арсовски-Бабата ќе биде отворена утре во Ќустендил. По успешното претставување на изложбата „Тектонски нарушувања“, која...

Цецилија Алемани директорка на 59. Биенале на уметноста во Венеција

Организирала низа изложби, соработувајќи со некои од највлијателните уметници на денешницата: Ел Анатсуи, Џон Балдесари, Пилида Барлоу, Карол Боув, Шила Хикс, Рашид Џонсон, Барбара...