Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24827)

,Вардарски пастуви“ ќе гостува во Австралија

Една од најбараните претстави во „Театар комедија“ од Скопје и претстава што ги соборува рекордите во гледаност на ниво на целата држава е претставата...

Кинезите се најинвентивна нација

Минатата година во Кина биле поднесени рекордни 1,54 милион барања за регистрација на патенти, 11,6 отсто повеќе отколку една година порано, бележи организацијата на...

Кастинг за невработени актери

„Јавна соба“, во соработка со режисерката Теа Беговска, организира кастинг за актери. Кастингот е наменет за невработени дипломирани актери од кои се бара да...

Кинеска нова година во Филхармонија

Првиот програмски термин на Филхармонијата е закажан за 15 јануари, со концертот „Прекрасниот пат на свилата Лон Шансинг“, за Кинеската нова година, со оркестарска...

Објавена „222 антиупатства за лична употреба“ на Прокопиев

Новата книга на Александар Прокопиев, со наслов „222 антиупатства за лична употреба (1978-2018)“, излезе деновиве, во издание на „Авантпрес“ од Скопје. Автор на поговорот...

Миграциите, водата и пејзажот – теми на европските престолнини на културата

Риека во Хрватска и Голвеј во Ирска годинава ја делат титулата европска престолнина на културата, а ја презедоа од италијанскиот град Матера и од...

Панорама

Атина - Грција ќе распише меѓународен тендер за концесија на десет големи регионални пристаништа, изјави грчкиот министер за морска пловидба и островска политика Јанис...

Во Македонија не е можно црногорско верско сценарио

Разговор со Бранко Ѓорѓевски, новинар и верски аналитичар Во Црна Гора постои потреба да се има нов закон за слобода на вероисповедта, бидејќи во оваа...

Политиката креира верски конфликт

Протестите во повеќе градови во Црна Гора, кои траат неколку дена по донесувањето на Законот за слобода на вероисповед, на површина го исфрлија и...

бизнис – инфо

Паметните телефони го задржуваат приматот Паметните телефони во новата декада ќе останат доминантни потрошувачки уреди. Пристигнувањето на новата, петта генерација мобилни мрежи 5Г не гарантира...