38.8 C
Skopje
31.7.2021 - 20:37

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24822)

Кога сум во странство, ми недостига убавината на Македонија

ИНТЕРВЈУ СО НИКОЛА ЃОРГИЕВ, КАПИТЕНОТ НА ОДБОЈКАРСКАТА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА НА МАКЕДОНИЈА Во 15-годишната кариера играв во седум земји. Секаде ми недостига семејството, родната Струмица, ми недостига...

Новогодишни стихови и рими на познати македонски писатели за деца

Здрави да ми раснете Ѕунат, ѕунат снегулки - сегде покрив бел... Дење ноќе патувам, минам светов цел. Носам вреќа играчки, љубов, нежност, цвет, Здрави да ми раснете, деца од цел свет! Подајте си...

Револуција, ресет, Рацин

„Иднината е наша на земјината топка/ И наши се времињата и просторите! / Ние ќе појдеме со тебе! / ќе му дадеме насока /...

Љубов во време на кол(ат)ера(л)а

Последното поглавје во „Љубов во време на колера“ завршува со долго патување во служба на една вистинска љубов, под лажното знаме на смртта (жолтото...

Со „Јованче и Марика“ заокружена успешна година

„Дали бајката може да опстане во денешниот свет, може ли да ѝ парира на современата технологија, на компјутерските игри и 3Д-анимацијата? Секако дека може...

Од згода до згода, заграб бистра вода!

Во литературното катче „Од згода до згода, заграб бистра вода“, објавуваме песни на познатиот македонски писател Васил Мукаетов, од книгата „Поглед со двоглед“, инспирирани...

Пламенка Трајковска го оживеа „Карневалот на животните“

Нашата виолинистка Пламенка Трајковска неодамна го објави музичкиот албум за деца „Карневал на животните“ од Камиј Сен Санс, во адаптација за виолина и пијано....

Највеселата елка на светот

Тоа утро Вики и Влатче топло облечени тргнаа на училиште. Штом излегоа во дворот ја здогледаа елката што по нивна идеја и со заеднички...

Јавни часови по фолклор за кичевските основци

За да се зачува и негува традицијата, КУД „Бисер“ од Кичево покрена акција за одржување јавни показни часови по фолклор во сите основни училишта...

Претставена обработената верзија на книгата „Дневникот на Ана Франк“

Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија заедно со издавачкиот центар „Херои“, по поводот 75-годишнината од возобновувањето на работата Еврејската заедница во нашата земја,...