Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24815)

Постои ли шанса да бидете посреќни на 80 одошто на 20...

Филозофот Родни Денџерфилд (почина еден месец пред да наполни 83 години), кој ја проучуваше врската помеѓу сексуалноста и долговечноста, понуди најсликовито објаснување: „Јас сум...

Книга што ја развива емпатијата кај децата

Во претпразничниот амбиент на книжарницата „Литература.мк“ на улицата Македонија беше промовиран новиот роман за деца „Брзосплетковска 63 и случајот со смрдливите чорапи“ од авторката...

Премиера на операта „Скендер-бег“

Премиера на операта „Скендер-бег“ од композиторот Фатос Лумани ќе биде изведена вечерва, во 20 часот, на сцената на Националната опера и балет. Диригент е...

Наградени македонски стрип-автори во Ваљево

На меѓународниот конкурс во рамките на Ваљевскиот стрип-фестивал, кој од 20 до 21 декември се одржа третпат во Ваљево, Србија, и годинава не изостанаа...

Реликти од шаманизмот се препознаваат во македонскиот фолклор

Истражувањето на шаманистичките елементи во наши локални рамки и разоткривањето на нивното директно влијание врз обичаите и верувањата кај македонскиот човек покажаа дека се...

Промоција на книгата „Ботичелиев каталог“ и изложба на Будимка Поповска

Мал новогодишен саем на книга, на кој ќе учествуваат издавачките куќи „Темплум“, „Готен“, „Бегемот“, „Блесок“, „Бункер“, „Чудна шума“ и „Или - или“, ќе се...

„Погледни под површината“ – мото на третиот „Дримшорт“

Неговите организатори меѓу другото посочуваат дека „под површината се крие магијата на филмот и цели нови универзуми, или коригирани рефлексии на светот во кој...

Панорама

Загреб - Хрватска, од сите членки на НАТО, пропорционално најмалку издвојува за модернизација на одбраната, а во исто време оваа земја е на самиот...

Во Софија распродадени 23.000 зелени билети за јавен превоз

Еколошкиот билет, по цена од еден лев, е пуштен првпат годинава и со него жителите на Софија можеа да остварат неограничен број патувања во...

Граѓанските здруженија како параполитички организации

Еден дел од цивилното општество е силно идеологизирано и прикриено учествува во политичките борби во Хрватска, сметаат експертите Во Хрватска функционираат 52 илјади здруженија на...