Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24786)

Не се очекува промена на цената на електричната енергија за граѓаните

Интервју: Марко Бислимоски, претседател на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги Очекувањата се дека и понатаму ЕСМ ќе ги обезбедува потребните количества енергија за...

Зошто софискиот договор е катастрофален за Македонија

Иако поминаа две години од потпишувањето на договорот за добрососедство со Бугарија, пред неколку дена се појави анализа на „Енергипрес“, насловена „Зошто софискиот договор...

Меридијани

Барселона - Независноста на Каталонија ја поддржуваат 41,9 отсто од жителите на таа шпанска покраина, додека, пак, 48,8 проценти се против. Анкетата на каталонскиот...

Москва и Ријад ги договараат условите за испорака на „с-400“

Русија и Саудиска Арабија ги разгледуваат условите за испорака на противвоздушниот ракетен систем „с-400“, во рамките на договорот за продажба потпишан во 2017 година,...

Русија значително го зголемува капацитетот за испорака на гас во Европа

Некои од експертите сметаат дека ако не биде постигнат договор, „Газпром“ ќе продолжи со испораката на гас кон Запад, користејќи ги украинските гасоводи и...

Општинарите заборавија на крпењето сервисни улици

Граѓани се гневни и огорчени, бидејќи секојдневно со своите автомобили или велосипеди се обидуваат да ги заобиколат дупките во своето маало. Со такви тешкотии...

Мора да се ослободиме од туѓите влијанија

Крсте Петков Мисирков, есента 1903 година, пишува за потребата од морално и умствено совршена интелигенција! Пишува: Блаже Миневски Македонскиот народ има своја македонска национална култура и...

Храната за малите раси кучиња треба да биде енергетски посилна

Правилниот однос на хранливи материи во комбинација со соодветни масни киселини, минерали и витамини, исто така, придонесува за зачувување на квалитетот на крзното и...

Експериментот на меѓународната за франкенштајн-коалицирање

Во Европа се води жестока дебата како да се решат проблемите со фрагментирањето на политичката сцена, односно за формирањето неприродни или т.н. франкенштајн-коалиции, кои...