Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24782)

Скопски средношколци со алманах за својот град

Во просториите на домот на културата „Кочо Рацин“, денеска, од 18.30 часот, ќе биде промовиран алманахот „Мали приказни од Скопје“ во издание на „Просветно...

Промоција на „Човек“ од Јовица Ивановски

Во градската библиотека „Браќа Миладиновци“, денеска, во 12 часот, ќе биде промовирана поетската книга „Човек“ од Јовица Ивановски, добитникот на наградата „Браќа Миладиновци“ на...

Наративни приказни за Скопје во чест на 13 Ноември

Во чест на 13 Ноември, Денот на ослободувањето на главниот град од фашистичката окупација пред 75 години, денеска во Музејот на македонската борба ќе...

Втора книга на Васко Шутаров за културната дипломатија

Второто дело посветено на културната дипломатија од Васко Шутаров насловено „Културната дипломатија на СФРЈ и културните дипломатии на државите-наследнички“ ќе биде промовирано вечерва, во...

Во трка за животот

Прва награда на Конкурсот за краток расказ на „Нова Македонија“ Петре Димовски Не е мој ден, чувствувајќи недостиг од елан маратонецот Малко Јанин папагалски ќе ја...

ЕУ e геополитичко џуџе на Балканот?

За Макрон се вели дека сака да ѝ даде нова геополитичка релевантност на ЕУ за да може рамноправно да игра на глобалната сцена со...

Патологијата на бугарскиот македонизам (2)

За бугарскиот фалсификат во врска со јазикот на Солунските Браќа пишува со маестрална научна анализа Лидија Славеска во нејзината книга „Македонската генеза“, која, секако,...

Пешачките премини – небезбедна зона

Во секој град уличните пешачки премини претставуваат безбедносна зона за учесниците во сообраќајот, како за пешаците така и за возачите. Но во Скопје не...