Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24781)

Наодите се важни за Маркови Кули да добијат заштита од УНЕСКО

Завршија годинашните истражувања на Трескавец Како еден од деветте споменици на културата, лоцирани во рамките на заштитеното подрачје Маркови Кули, културните содржини на Трескавец имаат...

Активен период за Женскиот младински хор при МКЦ

По покана од Српскиот хорски сојуз, Женскиот младински хор при МКЦ, под раководство на маестро Сашо Татарчевски, беше гостин на вториот младински хорски фестивал...

Објавен „Реторички лексикон“ на Трајко Огненовски

„Реторички лексикон на поими и дефиниции“ на Трајко Огненовски е првиот ваков вид лексикографски труд за македонски јазик, кој неодамна го издаде „Македоника литера“....

„Медена земја“ и Атиџе наградени од критиката во САД

Документарниот филм „Медена земја“ освои две награди „избор на критиката за документарци“ во САД, кои беа доделени во Њујорк. На режисерите Тамара Котевска и...

Повеќекратни неандерталски населувања во Голема Пешт

Голема Пешт се наоѓа на 65 км од Скопје и досега во неа се поставени сонди со различни димензии, а регистрирани се 22 геолошки...

Панорама

Приштина - Стапката на наталитетот во Косово паднала за 30 отсто, за пет години. Главните фактори што се сметаат за виновни за падот на...

Нов период во грчко-кинеските односи

Претседателот на Кина, Си Џинпинг, е во тридневна официјална посета на Атина по покана од грчкиот претседател Прокопис Павлопулос. Грчкиот претседател Прокопис Павлопулос во...

Белград продолжува со политиката за непризнавање на Косово

Гана е 16-та земја што го повлече признавањето на Косово од јануари 2012 година. Mинатиот викенд стигнала нота од Министерството за надворешни работи на...

Заминуваат и странските работници

Платите во Хрватска не пораснале во значителен износ, поради што половина од странските работници не побарале продолжување на работните дозволи Хрватската влада издаде одобрување за...

Бизнис инфо

СКМ бара измени на Законот за стручно образование Измените на Законот за стручно образование или нов закон бараат од Стопанската комора на Македонија. Комората, по...