Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24779)

Балканското предавство на Емануел Макрон

Од падот на Берлинскиот ѕид, европските и американските лидери признаваа дека проширувањето на ЕУ е клучно за европскиот просперитет и мир. Одлуката на францускиот...

Нова шанса да се потсети Европа зошто треба да е обединета

Европа денеска одбележува три децении од падот на Берлинскиот ѕид, на 9 ноември 1989 година, епохалниот настан што ја симна Железната завеса, која го...

Среќните здрави капиталисти од Швајцарија

Прогресивните интелектуалци визијата за економски рај главно ја поврзуваат со скандинавските земји, кои се богати, демократски и имаат правична распределба на богатството, како и...

(Л)апанажа

Држава што наоѓа начин да исплаќа толку многу апанажи и друг вид надоместоци по разни основи, никако не може да се става во категоријата...

На крив пат траса не се исправа

Во протекторатот што нема друга алтернатива, освен ЕУ и НАТО конечно дојде вистинска есен. Со дожд, златножолти лисја, жени скриени под чадори, со сè....

Мозочни промени кај преживеаните од холокаустот

Стресот и сите трауматични доживувања оставаат неизбришлива трага кај хуманиот род. Ова е особено битно за раниот период, за децата, кај кои мозокот е...