Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24762)

Есенското сонце ги спржи плановите за сеидба на пченицата

Поради долгиот сушен период и малото количество врнежи, досега се засеани само дваесетина проценти од нивите на кои вообичаено се сее пченица. Познавачите велат...

Јазикот не е ниту српски ниту бугарски

Македонизмот во илинденската епоха низ факти (1893- 1909) (4) Пишува проф. д-р Михајло Миновски Во периодот што го обработуваме мошне беа активни руските, австриските, британските, српските...

Има ли пристрасност кај известувачите

ПО ИМЕНУВАЊЕТО НА ИЛХАН КЈУЧЈУК ОД БУГАРИЈА ЗА ИЗВЕСТУВАЧ НА ЕП ЗА МАКЕДОНИЈА Дали и како идниот известувач на Европскиот парламент (ЕП) за Македонија, Илхан...

Цехот на царините на Трамп против Кина го плаќаат САД

Претседателот на САД Доналд Трамп во 2018 година воведе царини за кинескиот увоз во обид да го намали американскиот трговски дефицит. Истата година, кинескиот...

Кој и зошто ги вандализира спомениците од НОБ

Кому му пречат спомениците од Народноослободителната борба и од каков профил се оние луѓе што постојано ги вандализираат, млади неодговорни или возрасни и несовесни....

Разочараност и кај голем дел од европските политичари

ЕУ ПАДНА НА ИСПИТОТ Македонија доживеа ново одложување на почетокот на пристапните преговори со ЕУ, и по потпишувањето на Преспанскиот договор со Грција. Како иронична...

Човечките загуби во Источна Европа поголеми од загубите во двете светски...

Демографска катастрофа без преседан Приливот на мигранти од Блискиот Исток и од Африка неизбежно ја менува социокултурната слика на западноевропските земји. Во прилог на ова...

Домот е огледало на душата

Се вели дека очите се огледало на душата. Меѓутоа, кога влегуваме во нечиј дом, според начинот на уредување на домот можеме да заклучиме каква...

Датумот наречен желба

Одлуката од Брисел за дел од домашната јавност не е изненадување, туку само потврда дека државата требаше да ги среди состојбите дома Европската Унија не...