Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24755)

На руско-украинскиот фронт се борат и Македонци

Во делот што се однесува на нашата земја се подвлекува дека македонските граѓани во овој конфликт се застапени со 14 борци, од кои десетмина...

ММФ по Аргентина

Аргентинската влада натрупа огромен јавен долг речиси од ништо со изненадувачка брзина, а потоа колку што е можно побрзо реши да не го плаќа....

Аргентина мора да ја искористи кризата

Ако си заминете од Аргентина и се вратите по 20 дена, ќе видите дека сѐ е променето, но ако се вратите по 20 години,...

Форхенд на Венецијанската комисија, бекхенд на Владата

Одлагањето на расправата во Венецијанската комисија за Законот за употреба на јазиците, без разлика која е причината за тоа, но и каква било евентуална...

Српска окупација, бугарска анексија и обратно!

Пишува: Блаже Миневски Пред српската окупaција на Македонија во 1912 година имало вкупно 641 егзархиско училиште и 37.000 ученици, а веќе кон крајот на октомври...

Изминатото лето регистрирани над 400 рекордно високи температури

Изминатото лето ќе биде запаметено по рекордно високи температури на глобално ниво. Па, така, анализата на калифорнискиот институт „Берклеј ерт“ покажува дека годинава, во...

Средното училиште „Михајло Пупин“ доби фотоволтаична централа

Средното стручно училиште „Михајло Пупин“ од Автокоманда за патрониот празник ја доби првата фотоволтаична централа. За реализација на овој проект учениците од „Михајло Пупин“...

Паметни контејнери или паметно фрлање на ѓубрето

Некои скопјани прашуваат зошто би се потрошиле толку пари за програмата „Смарт сити“, за паметни контејнери, ако сѐ уште треба да се работи на...