24.8 C
Skopje
23.6.2021 - 23:12

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24752)

Диви животни во урбани средини – нов облик на соживот

Некои од животните доаѓаат во градовите поради распаѓањето на руралниот животен стил, уништувањето на шумите, како и уништувањето на житните култури, со што дивиот...

Хитовите од „Скопскиот фестивал“ заживеаја пред Универзалната сала

Премногу долго се затворени вратите на Универзалната сала, уште од 2015 година, навистина треба што поскоро таа повторно да им се врати и на...

Надминете го стравот од психотерапија

Дали некогаш ви се случило долго време да се двоумите околу закажувањето кај психотерапевт, за на крајот конечно да го направите тоа? Бевте задоволни...

„Букстар“ преку книжевноста ќе ги објасни културолошките промени

Од денеска до 10 октомври издавачот „Антолог“ го организира фестивалот на европската литература „Букстар“ под слоганот „Отаде“. Фестивалот оваа година го поставува прашањето: што...

Автопортретите на Лусиан Фројд поинтригантни од брегзит и Борис Џонсон

Автопортретите на Лусиан Фројд за љубителите на уметноста се поживи и поинтригантни од брегзит и од Борис Џонсон, ако се суди според возбудата со...

Премиера на „Глембаеви, уште една Легенда“ во Прилеп

„Глембаеви, уште една Легенда“ варијација на драмата на Мирослав Крлежа, во режија на Бранко Брезовец, e македонско-хрватскиот проект што премиерно ќе го прикаже театарот...

„Три“ преведе неколку од стоте најдобри книги на 21 век

Секоја година во светот се објавуваат голем број книги. Некои од нив што ги читаме се еден вид поглавја од нашите животи, прераснуваат во...

Земјоделството и управувањето со економските кризи

Проф. д-р Борис Анакиев Една од карактеристичните особини на економската конјунктура во дваесет и првиот век е дека поради опаѓање на порастот на населението,...

Сушата ги погоди и одгледувачите на пастрмка

Тримесечниот период без врнежи од дожд, во значителна мера ги испразни речните корита во републикава и како последица од оваа состојба се проблемите со...