Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24747)

Искра Шукарова престојува во Москва

Кореографката и професорка Искра Шукарова реализира нова соработка во Москва, во рамките на културниот центар ЗИЛ. Таму е поканета да ја презентира програмата на...

Нова книга од Оливера Ќорвезироска

Денеска од печат излегува новата книга од Оливера Ќорвезироска, специфично насловена „АБ’Т“. По теориската „Еден текст и една жена“ (2016) и збирките раскази „(СО)шиени...

Се зголемува интересот за македонскиот јазик во Унгарија

Манифестацијата „Денови на македонска култура во Будимпешта“ се организира по повод 30 години изучување на македонскиот јазик на универзитетот ЕЛТЕ, Будимпешта. Овој семестар 13...

Излезе од печат „Трагачи по парадокси“

Деновиве излезе од печат третата книга од едицијата „Трагачи по парадокси“, во која на 385 страници се сместени афоризми од 61 автор од деветнаесет...

Ние уметниците постојано имаме порив да создаваме

Тања Бошковиќ ѕвезда на фестивалот „Киненова“ Најголемата дама на српското глумиште Тања Бошковиќ годинава го добива признанието за посебен придонес во светската филмска уметност, кое...

Панорама

Белград - Состојбата околу признавањето на Косово е променета и се очекува бројот на земјите што го сториле тоа да падне под половината од...

Корупцијата „поскапа“ од здравствената заштита на граѓаните

Трошокот предизвикан од корупцијата во Хрватска изнесува 13,5 отсто од БДП, или 8,5 милијарди евра, што е за два и пол пати поголем од...

Спуштена рампата за политичарите од Белград

Министерството за надворешни работи на Косово им забрани влез во земјата на официјални претставници на властите во Србија, за да ги спречи нивното учество...

Рецесијата со автомобилската индустрија патува и кон Македонија

Нашите искуства кажуваат дека ефектите од падот на производството во Европа не се пресликуваат веднаш на нашата економија, туку тоа се афтершокови што се...

Договорите не се еднонасочна улица

Политичко-историски фељтон: Чиј е Гоце Делчев (6) На крајот од фељтонот да се обидеме да дојдеме до некои заклучоци. Да претпоставиме дека на некое политичко...