Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24745)

Ветерниците го надминуваат планираното производство

Ветерниот парк „Богданци“ ќе се проширува со дополнително инсталирање на нови ветерни турбини. Во рамките на втората фаза од градбата, паркот ќе се прошири...

Гоце е македонски револуционер

Политичко-историски фељтон: Чиј е Гоце Делчев (4) Делчев до својата смрт беше убеден противник на сите обиди што ги правеше бугарската буржоазија преку врховните...

Затворањето амбасади е комплексно прашање

Најавите на шефот на државата Стево Пендаровски да го редуцира бројот на македонските амбасади низ светот предизвика интерес во јавноста и за тоа какви...

Ветувања на самитот на ОН за климатските промени

Лидерите на повеќе држави и на најголемите компании и организации во светот објавија повеќе иницијативи за намалување на емисиите на штетни гасови и на...

Балканска унија – стара идеја, нова разработка

Дека идејата е сериозна говори и фактот што српскиот претседател Вучиќ за ова неодамна добил поддршка и од американскиот претседател Доналд Трамп, кој смета...

Реинкарнација на ропството во Европа

Безумна потчинетост на физички работници од регионов во ЕУ Многумина од луѓето, незадоволни од условите за работа дома, се свртуваат кон барање егзистенција во странство,...

Стана практика да се гради врз зеленило, а сакаме почист воздух

И во последниот случај пред детската градинка „Бубамара“ во Ново Лисиче, врз дел од паркот ќе се гради паркинг. Од невладините организации велат дека...

Од скршена саксија до мини-градина

Создавањето минијатурни, бајковити градини од скршени саксии изминатиов период прерасна во вистински тренд, кој мора да го има во секој со љубов уреден двор. Доколку...

Што се смени во Македонија по референдумот

ЕДНА ГОДИНА ПО ГРАЃАНСКОТО (НЕ)ИЗЈАСНУВАЊЕ ЗА ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР Една година по ланскиот референдум, легитимно е пред граѓаните да се постави и прашањето колку се измени...