Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24745)

Керуак и Гинсберг – апостоли на бит-генерацијата

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Џек Керуак, Ален Гинсберг, Вилијам Бероуз, Лоренс Ферлингети, Гери Снајдер, Боб Кауфман и Грегори Корсо се...

Росана по многу години се враќа на „Макфест“

„Макфест 2019“ ќе биде шарен во секоја смисла, од учеството на авторите, некои по долго време му се враќаат на фестивалот, до возраста на...

Kонцерт на Благој Нацоски во чест на Руџеро Леонкавало

Во чест на италијанскиот композитор Руџеро Леонкавало (1857-1919), вечерва македонскиот тенор Благој Нацоски во придружба на Дино Имери, на пијано, и на сопранот Хелена...

Ни требаат нови луѓе што ќе снимаат филмови за болните точки...

Игор Анѓелков, програмски директор на „КинеНова“ Светот на дневно ниво продуцира илјадници приказни кон кои филмските автори не смеат да останат рамнодушни. Ангажираноста е еден...

„Насон прочитана книга“ од Соња Манџук ја доби наградата „Пегаз“

Ракописот со наслов „Насон прочитана книга“ од авторката Соња Манџук е победник на првото издание на книжевната награда „Пегаз“ за најдобар необјавен роман на...

Филхармонијата оди на турнеја во Израел

Филхармонија во периодот од 1 до 6 октомври првпат ќе гостува во Израел, земјата во која се прелеваат музичките влијанија од целиот свет. Пред...

Панорама

Белград - Србија редовно ги исплатува долговите кон светските кредитори, кои ѝ позајмувале средства во рамките на некогашна СФРЈ, а кои денес изнесуваат околу...

Косовските Срби поделени, но повикуваат на единство

Поделеноста меѓу политичарите на српското малцинство на Косово се манифестираше и преку користењето на ликот и делото на еден од најистакнатите политички лидери на...

Париската мода и скопските дами

Скопје тогаш било преплавено со курсеви за модерно кроење и шиење, кои биле масовно посетувани. По завршувањето на курсевите, жените дома самите шиеле, а...

Потребно е еко-иновативно претприемаштво

Економскиот факултет - Прилеп и универзитетот „Св.Климент Охридски“ - Битола работат на имплементација на проектот „Алијанса на знаење во еко-иновативно претприемаштво за зголемување на...