Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24739)

МНР: Единственото сценарио за кое размислуваме е чист датум во октомври

Во исчекување на 15 октомври, кога земјава треба да добие датум за почеток на преговори за членство во Унијата, во јавноста кружат разни сценарија...

Пензионерите го одбележаа својот празник

Калина С. Андонова Секоја година се одбележува 20 септември - Денот на пензионерите на Македонија. Главна манифестација е Републичката пензионерска спортска олимпијада, на која учествуваат...

Отидоа ли во неповрат илјадници зачувани матични клетки?

На официјалната интернет-страница на „Фамикорд“ се појавува посебно прозорче што се однесува на корисниците на „Крио сејв“, а во листата земји на корисници стои...

Фудбалот во Скопје започнал со партал-топка

Маџирмаалците Томе Христовски и Ерџан Билал, поранешен фудбалер на Слога, своевремено ми ги евоцираа своите спомени за годините од своето детство. „Најпрвин игравме со...

Се асфалтира улицата Бранко Заревски во Драчево

Општината Кисела Вода ги започна градежните активности за асфалтирање на улицата Бранко Заревски во населбата Драчево. Градежните екипи се веќе на терен и започнаа...

Владата со инвертери, а граѓаните со мерки сакаат почист воздух

Граѓаните бараат засилен мониторинг на индустриските капацитети, детектирање на загадувачите и нивно јавно обелоденување. Потоа поставување транспарентен систем за следење на загадувањето, но пред...

Изборните системи како шаховско поле сo многу комбинации

Во современата политичка наука постојат стотици дефиниции што се однесуваат на изборните системи што ги практикуваат државите, кои во основа претставуваат институционален внатрешен модус...

Кој и зошто го нуди концептот за „македонска политичка нација“?

Неодамна во еден од македонските медиуми на албански јазик повторно беше актуализирана идејата за создавање македонска политичка нација во која етнонационалниот патриотизам би се...

Совети за намалување на вишокот работи во домот

Чувањето непотребни предмети, кои „можеби некогаш ќе ти се најдат“, прави домот да ни е претрупан и неудобен. Кога ќе се ослободите од вишокот...