Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24739)

Бит-генерацијата како откривање на последниот мит

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Кога се разгледува и анализира значењето на рокенрол-музиката воопшто, не може а да не се споменат...

Моделството кај нас сѐ уште не може да биде професија

Моделите не можат да опстојуваат само од оваа работа, бидејќи ангажманите се скромни во нашата држава, па најчесто тоа го прават само како хоби...

Египетскиот музеј во Гиза – проект вреден милијарда долари

Дел од јавноста не е импресионирана од грандиозните ветувања за отворањето на новиот египетски музеј. Египетскиот археолог Моника Хана смета дека ова е само...

„Како станав Амадеус“ – нов роман на Трајче Кацаров

Романот „Како станав Амадеус“ е најново дело на македонскиот писател Трајче Кацаров. Станува збор за краток роман, во кој авторот не го напушта веќе...

Студиото на „Арт поинт Гумно“ отворено за посета

Вo демирхисарското село Слоештица, во отвореното студио на интернационалната уметничка резиденција „Арт поинт Гумно“, која годинава се реализира на тема „Природата предупредува: Будни ли...

„Мадам Бовари“ од Гистав Флобер

По препорака од Надежда Чачинович и нејзиниот „Водич низ светската книжевност за интелигентна жена. Корисен и за интелигентни мажи“, напишан со намера да го...

Во завршна фаза турскиот гасовод

Бугарија планира до 2020 година да ја заврши изградбата на „Балкански тек“, кој е дел од гасоводот „Турски тек“, a кој води до границата...

Меркел бара алтернатива за Александар Вучиќ

Германската канцеларка Ангела Меркел упатила покана до претседателот на Србија, Александар Вучиќ, за средба во Њујорк во текот на заседанието на Генералното собрание на...

Со одржливо производство на ориз до помала потрошувачка на вода

Со поддршка од Владата на Швајцарија во кочанскиот регион се реализира проект за одржливо производство на ориз, како компонента на програмата за зачувување на...

Како до побогати туристи?

Субвенцијата не значи одржливост, туку само мотивација, што и беше иницијалната идеја за субвенционирање на туристичката индустрија. Во иднина АППТ ќе понуди одржлив модел...