Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24726)

Кинеската апликација ЗАО може да ве направи славна личност

Технологиите за вештачка интелигенција ќе предизвикуваат нови проблеми околу верификацијата на идентитетот Новата кинеска апликација ЗАО, која им овозможува на луѓето да ги заменат своите...

Сомнеж

Михаил Иванович Глинка (1804-1857) е основач на руската национална композиторска школа. Иако можеби не бил славен како, на пример, Чајковски, често бил со право...

Изложбата „Божествен премин“ на Новица Трајковски во Велес

Изложба на триесетина слики на ликовниот уметник Новица Трајковски ќе биде отворена вечерва, во 20 часот, во Ликовниот салон во Велес. Изложбата носи наслов...

Дојде време да се вратиме на Месечината

Во денешно време дојде до обновување на интересот за Месечината. Со новата генерација напредна технологија - машинско учење, софистицирани сензори и роботика, може да...

Објавена „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев

Деновиве излезе од печат книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев, во издание на фондацијата за македонски јазик „Небрегово“. Во книгата, Конески е претставен во...

Јапонската книжевност ја создале жени

По препорака од Надежда Чачинович и нејзиниот „Водич низ светската книжевност за интелигентна жена. Корисен и за интелигентни мажи“, напишан со намера да го...

Државата ќе им помага на општините да ги решат инфраструктурните проблеми

Договори за реализирање капитални инфраструктурни проекти со средства од програмата за рурален развој потпишаа вчера во Владата градоначалниците на 11 општини, а во согласност...

Болшевикот Борис

Повеќето луѓе револуциите ги замислуваат како ненадејни земјотреси или вулкански ерупции, кои доаѓаат без предупредување и го уништуваат целиот политички систем. Но историчарите, политиколозите,...

Владата организира прослава по повод Денот на независноста

Под мотото „Боите на независноста“, в недела, кај Школка, во Градскиот парк во Скопје, ќе биде организирана прослава по повод 8 Септември - Денот...

Битката за Британија

Кампањата за „брегзит“ беше најавувана како обид да се „врати контролата“ преку враќање на „суверенитетот“ на парламентот на Велика Британија. Затоа е доста иронично...