Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24725)

Скола сега е втор, но Шмит е „недостижен“ стрелец

Аргентинецот стигна до 611 поени на светските кошаркарски првенства, а води Бразилецот Оскар Шмит со 906 поени По второто коло во групите А, Б, Ц...

Карлсен 99-ти пат е на светскиот врв

Водечката тројка, Карлсен, Каруана и Динг, ги зацврсти своите позиции на врвот на листата на ФИДЕ, кои се единствените со рејтинг поголем од 2.800...

Најинтересните предмети од Требениште, покрај златните маски

Во поставката се и сребрените ритони, односно рогови за консумирање вино, кои се произведувале во Мала Азија или тогашна Персија, тука е и исклучителното...

Почнува книжевниот фестивал за мали фикции

Книжевниот фестивал за мали фикции „Друга приказна“ се одржува по четврти пат. Фестивалот, кој почнува утревечер во 20.30 часот во МКЦ, е регионален по...

Промоција на каталогот „Отаде црнилото“ на Жерновски

Промоција на каталогот од изложбата „Отаде црнилото“ на уметникот Велимир Жерновски ќе се одржи вечерва, во 19 часот, во Музејот на современата уметност. Изложбата на...

Стихозбирката ,,Лавиринт“ од Ристо Лазаров на српски јазик

Реномираниот издавач ,,Агора“ од Нови Сад ја објави стихозбирката ,,Лавиринт“ од македонскиот поет Ристо Лазаров на српски јазик. Оваа книга, која во Скопје излезе...

Филмовите на Полански и на Греј ги одушевија публиката и критичарите...

Големо внимание привлече и режисерката од Саудиска Арабија, Хаифа ел Мансур, која прави филмови за промените во саудиското општество, овој пат за жена што...

„Пред дождот“ – 25 години од Мостра

На 1 септември годинава се навршија 25 години од премиерното прикажување на дебитантскиот филм „Пред дождот“ на Милчо Манчевски на Филмскиот фестивал во Венеција,...

Фуснота за збунетиот читател

Според некоја природна логика на животниот процес, со годините запознавам, се дружам и добивам, со посвети, книги за читање од немал број современи автори...

Големиот инквизитор: глобализмот (3) (или новиот планетарен систем на робовладетелство)

Човек послушно куче, кај кое затапиле целосно инстинктите на неговата изворна природа, или човек зомби, модерен термин за личноста што го загубила целосно својот...