-4.2 C
Skopje
19.1.2022 - 23:12

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24720)

Настап на Џијан Емин и Дерик Меј во „Ројал фестивал хол“...

По успешните концерти со Филхармонијата на РСМ - „Ну погоди“ и „Љубов и револуција“, кои се случија под името „Филхармонија на отворено“ во Градскиот...

Нов број на „Стремеж“

Новиот број на списанието за литература, уметност и култура „Стремеж“ деновиве излезе од печат. Списанието го издава НУКЦ „Марко Цепенков“ од Прилеп, со поддршка...

„Менување на минатото“ – нова книга на Сашо Огненовски

Петтата по ред поетска книга „Менување на минатото“ на Сашо Огненовски неодамна ја издаде „ПНВ публикации“. Изданието ќе биде промовирано на 25 септември во...

„Љубовникот“ од Маргерит Дирас

По препорака од Надежда Чачинович и нејзиниот „Водич низ светската книжевност за интелигентна жена. Корисен и за интелигентни мажи“, напишан со намера да го...

Судбината на Македонија – историја на идентитетско препознавање

Идентитет, меморија, заборав (5) Негирањето на македонската нација од страна на бугарските историчари, дека станува збор за „вештачка творба“, претпоставува дека тие, Бугарите, се „природна...

Демократски закани

Со ненадејното одземање на специјалниот, уставно заштитен статус на Џаму и Кашмир, Индија стана најновата голема демократија што дејствува против една малцинска заедница заради...

Дали демократијата ќе исчезне последна?

Деновиве либералната демократија и авторитаризмот се чини дека се вклучени во процес на конкурентно распаѓање, чиј исход останува неизвесен. Но никогаш не е паметно...

Сѐ уште имам што да му дадам на животот

БРАНКА ВЕСЕЛИНОВИЌ (100), НАЈСТАРА СРПСКА И БАЛКАНСКА ГЛУМИЦА Зборувам македонски и многу го сакам вашиот јазик. Кога настапував во Скопје и во Прилеп, луѓето мислеа...

Ќе го испорачува ли образовниот систем она што му е потребно...

Се очекува да се надмине состојбата на длабок јаз помеѓу стручното образование и пазарот на трудот, каде што пазарот на трудoт обвинува дека образованието...