Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24713)

Педесет книги што секое дете треба да ги прочита

Книгата „Чарли и фабриката за чоколада“ е прва на списокот препораки, а потоа следуваат: „Алиса во земјата на чудата“, „Вини Пу“, „Островот со богатство“,...

За еден Шеќерко од Шеќерино, за врапчето Ќесе и за мачорот...

Во „Колибри“, како подарок за сите деца, ексклузивно ја објавуваме серијата „За секоја буква приказна“ во 31 продолжение, на писателот Владо Димовски. Приказните се...

Меѓународен детски фолклорен фестивал „Кичево 2019“

По четиринаесетти пат во Кичево, на 13 и 14 август, се одржа Меѓународниот детски фолклорен фестивал, чиј домаќин беше КУД „Младост - Кичево“. Програмата...

Ајде да се насмееме

Што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш - го прашуваат малечкиот Кире. - Учител или ѕидар. - Зошто? - Затоа што учителот не работи лете, а ѕидарот...

Не постои пат што не може да се изоди

Учениците од основното училиште „Вељко Влаховиќ“ во Нови Сад, кои посетуваат настава по предметот Македонски јазик, еднаш неделно имаат блок-час на кој учат за...

И птица и цвеќе

Надвор ромони ситен дождец. А внатре, во пионерскиот дом - весел џагор. - И ние да се обидеме - се слуша од некаде гласот на...

Исхраната во училиштата сѐ уште без преодна оценка

Тендерската постапка за избор на фирма што ќе ги храни децата трае долго време, поради што во меѓувреме децата треба да останат без храна,...

Доброто и злото се два пола што не можат да се...

проф. д-р Кирил Темков Основните и суштински зборови во етиката се добро и зло. Околу нив се врти сѐ во етиката. Тие се основа на...

Рацинова

Со колку неподнослива леснотија дозволивме да се истури она малку суштина што нè поврзува и определува пред сè како луѓе, а потоа како народ...

Нови сознанија за Михајло Пупин

(Која е поврзаноста на овој голем научник со Охрид и Македонија?) Професорот Павле Митрески од Охрид е долгогодишен истражувач на големиот научник од светски глас...