Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24711)

Синилото на морето, дополнето со шармот на малите гратчиња

Репортажа: Азурен Брег, Франција Тргнувајќи од Мантон, па натаму преку Монако, Монте Карло, Ница, Антиб, Кан, па до Сен Тропе, се минува низ живописни...

Како го замразив социјализмот и никогаш не успеав да го засакам...

50 години „Вудсток“ Братислав Димитров Еден ден нашиот другар Вања дотрча на корзото задишан како антички гласник и возбудено ни соопшти дека во Англија се појавиле...

„Вудсток“ утопија

Александар Станкоски По половина век, „големиот собир“ на поклониците на рокенрол-култот добива глобална историска магнитуда. „Вудсток“ нема само уметничко и идеолошко значење, тој е повеќеслоен...

„Вудсток“ како митски музички настан

Сотир Костов Есејот посветен на 50 години од „Вудсток“ ќе го започнам во стилот на Драган Б. Костиќ, вечниот младич благодарение на музиката: „Со времето...

Тајни политички преговори за слобода на медиумите!

Слободата на медиумите е тема да третата тркалезна маса на претставниците на власта и делот од опозицијата, закажана за 19 август, која е во...

Српската наука со пад на Шангајската листа

Падот на Универзитетот во Белград за сто места на новата Шангајска листа е поради сѐ поголемата конкуренција меѓу универзитетите во светот и вложувањата во...

Бугарските ученици ќе учат повеќе за комунистичкиот период

Периодот на комунизмот влегува во учебниците по историја откако беше доставена петиција од граѓаните Во сите нови учебници по историја за десетто одделение, од 15...

Зошто богатите скопјани брзо пропаѓале?

Постои една скопска легенда, која вели дека во многу стари времиња, еден трговец го посетил Скопје и дошол во конфликт со домашните трговци. Избила...

Светски бизниси, интелигентни машини, социјални мрежи и тековни општествени системи –...

Кинескиот пристап во ерата на глобализацијата (2) Пишува: Проф. д-р Георги М. Димировски Истражувањето што го направи светската заедница на системски и контролни научници и инженери...

Корекција на границите на Балканот закана и за Македонија

САД одлучни да го решат косовското прашање Македонските власти и претходно предупредија дека се против промена на границите на Балканот, но нерешителноста или неспособноста на...