Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24699)

Европа се подготвува за нова економска криза

Договорот за координација на продажбата на злато, кој е во сила од 1999 година, истекува на 24 септември оваа година, а според расположението и...

Вруточанецот Лулкоски го обезбедувал Смилевскиот конгрес

Гостиварското село Вруток, кое се наоѓа на околу седум километри западно од Гостивар, се наоѓа на подножјето на Шар Планина, а од нејзината утроба...

Војводата Турунџев оставен и заборавен

Кога точно пред четири години Советот на Битола едногласно ја усвои одлуката да му се подигне споменик на војводата Александар Турунџев, на местото Ат-...

Делчев: Ропството се должи, пред сѐ, на самиот роб и се...

Илинденски ретроспективи Илинденското востание е резултат на десетгодишната револуционерна активност на Внатрешната организација предводена од Даме Груев, Гоце Делчев, Ѓорче Петров, Пере Тошев и плејада...

Некој во Софија посакувал Гоце да биде убиен што поскоро!

Пред Илинденското востание Во предвечерјето на Илинденското востание, некој во Софија посакувал Гоце Делчев да биде убиен колку што е можно побрзо за да се...

Илинден и АСНОМ темел на македонскиот непокор

Ако Илинден 1903 година и Крушевската Република, како прво републиканско уредување на Балканот, беа идеја што траеше само десет дена, тогаш нејзината реализација станува...

Кој ќе победи во 21 век?

Повеќе години Европејците беа заведени од мислењето дека мирот и просперитетот од периодот веднаш по Студената војна ќе можат сами да се одржуваат. Но...

За шест месеци пријавени 368 кражби на велосипеди

Во периодот од јануари до јуни 2019 година се пријавени вкупно 368 кражби на велосипеди, информираат од Министерството за внатрешни работи. Речиси нема ден...

Не знаат точно на која улица живеат

Идејата за промена на имињата на улиците предизвика жестока дискусија помеѓу граѓаните. Искуството на оние што и сега живеат на улици со променето име...