Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24695)

За тоалетна хартија дневно се сечат 27.000 стебла

Рециклажата едноставно е процес на претворање на отпадниот материјал во нови предмети. Постојат различни ставови за тоа дали рециклажата е добра или не, но...

Со биосмарт-ориз до поздрава животна средина

Здружението „Оризова братимка“ е единствено кај нас што произведува биосмарт-ориз Биосмарт-оризот се произведува со сеидба на суво, односно со редосеалка, и водата се пушта кога...

Во 21 век сите сме мигранти

Луѓето се во постојано движење низ времето и териториите. Зошто мора да бидеме поделени на мигранти и староседелци? Сите ние сме потомци на мигранти. Нашиот...

Претстава на славниот Доналд Ворен Мофет на „Охридско лето“

Премиерната изведба на театарската претстава „Несоодветно за на работа“ од Луси Кирквуд, во режија на големиот холивудски актер и режисер Доналд Ворен Мофет, прикажа...

Почесното „Срце на Сараево“ за Алехандро Инариту

Мексиканскиот режисер, продуцент и сценарист Алехандро Инариту, познат по проникливите, универзални приказни за човековата состојба, е добитник на почесното „Срце на Сараево“, награда за...

Изложбата „Фрагменти“ на Шќипе Мехмети во Кичево

Во уметничкиот салон во Центарот за култура во Кичево, со своја самостојна изложба се претстави Шќипе Мехмети, ликовна уметница вработена во Националната галерија во...

Електрични тротинети само за постари од 14 години

Бугарија Електричните тротинети стануваат сè попопуларни во Бугарија, а наскоро ќе биде отворена и првата агенција за изнајмување на овие превозни средства во главниот град...

Балканот под темпирана демографска бомба

Не е фер Германија да ги решава своите демографски проблеми и недостигот од работници со иселување на луѓето од сиромашните земји во Југоисточна Европа,...

Цените на кичевскиот зелен пазар никогаш не биле повисоки

За разлика од претходните години, кога цените на зелениот пазар беа прифатливи за сечиј џеб, последниве години се високи како да сме пред Нова...

Возрасните над 50 години слабо ги познаваат компјутерите

Многу мал процент од населението што е над 50-годишна возраст поседува компјутерски вештини и поради тоа тешко доаѓа до работа или, пак, остварува деловни...