Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24694)

„Вудсток“, „Монтереј“, „Вајт“ – некогаш и денес

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Се ближи јубилејниот 50-ти фестивал „Вудсток“, и ред е да се потсетиме на тие храбри и...

Клима-уредите можат штетно да влијаат врз здравјето

Целта на климатизерите е, секако, да се создадат пријатни услови во нашите домови или на работното место. Но од нивното користење може да има...

Катастрофалниот земјотрес прикажан преку пантомима

Режисерот Трајче Ѓорѓиев во претставата „Скопје 63“ успева на мошне суптилен начин преку играта на Јанакиевски, користејќи и музика, филмски материјали и фотографии, да...

Одлични критики за претставата „Немам каде да се вратам“ во Босна

Во рамките на фестивалот за аматерски театри „Фестивал на фестивалите“ во Требиње, Босна и Херцеговина, групата „Кунстверкштат“ на Младинскиот образовен форум ја одигра претставата...

Писателите на научна фантастика ќе ѝ помагаат на војската

Француската војска ќе направи „црвен тим“ на писатели на научна фантастика, чија задача ќе биде да замислат можни безбедносни закани. На тој начин надлежните...

Хрватска го призна есперанто за културно наследство

Годинава Министерството за култура на Хрватска (канцеларијата за заштита на културното наследство) го впиша јазикот есперанто во регистарот на хрватското културно наследство со образложение...

Мета бара посредници за договор со Рама

Албанија Албанскиот претседател Илир Мета по средбата со генералниот секретар на Организацијата за безбедност и соработка во Европа, Томас Гремингер, побарал ОБСЕ што поскоро да...

Ентитетската војна продолжува во учебниците по историја

Босна и Херцеговина Секоја страна во Босна и Херцеговина го кажува својот дел од приказната и избегнува да се соочи со фактите што се однесуваат...

Нова транша поволни кредити за мали и за средни претпријатија

Втора транша поволни кредити за мали и за средни претпријатија од Европската инвестициска банка (ЕИБ), во износ од 16 милиони евра, ќе пристигне на...

Татовци се откажаа од тужбата против државата, но не и од...

Откако штедачите на ТАТ пред неколку години го изгубија судскиот процес против Република Македонија во судот за човекови права во Стразбур, тие пред една...