Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24689)

Гудачкиот квартет „Вива стрингс“ пред кичевската публика

На платото пред Центарот за култура во Кичево, вечерва, со почеток во 20 часот, со коктел-програма ќе се претстави гудачкиот квартет „Вива стрингс“, со...

Изложбата на фотографии „Кина во моите очи“ на „Охридско лето“

Дополнителната програма на фестивалот „Охридско лето“ понуди уште една изложба. Станува збор за фотографии на темата „Кина во моите очи“, организирана во соработка со...

Здружението „Антропија“ подготвува претстава за „Вевчанскиот карневал“

Крајниот продукт - претставата, очекуваме да се развие низ истражувања и соработка со оние што денес се дел од овие ритуали и ја одржуваат...

Исла Мухерес – најмалиот остров на светот

Исла Мухерес или во превод остров на жените, местото каде што се сретнуваат Мексиканскиот Залив и Карипско Море, околу 13 километри оддалечен од полуостровот...

Рециклирана облека за почиста планета

Македонските текстилни фабрики годишно произведуваат околу 16.600 тони текстилен отпад, што изнесува 3 проценти од цврстиот отпад на земјата. Поголемиот дел од него се...

Насилните мажи ќе носат алки

Србија Министерството за внатрешни работи на Србија подготвува нови мерки за заштита на жртвите на семејно насилство преку воведување систем, кој подразбира носење алки за...

Жичената ограда ги подели Словенците и Хрватите

Хрватска Жителите во пограничните места се чувствуваат како да живеат во воена состојба или во некој логор Поминаа четири години откако Словенија постави ограда и бодликава...

Заштитете ги зајаците од топлотен удар

Никако не оставајте го вашето зајаче директно изложено на сонце. Пристапот до вода и зелена храна мора да биде постојан во текот на летото Високите...

Системите за наводнување се од времето на Тито

Повеќето од системите за наводнување се изградени уште во времето на поранешна Југославија, а од осамостојувањето нови системи воопшто не се градени што, пред сѐ, се...