36.8 C
Skopje
4.8.2021 - 18:15

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24676)

Ист документ со различни цени

Луѓето, брзајќи да извадат меѓународна возачка дозвола пред да отпатуваат на одмор, го прават тоа најчесто на истото место каде што го вадат и...

Сонил оти во дворот му е закопана икона

Црквата „Св. Петка“ во Црниче има особено интересна историја во врска со донаторството. Еден од жителите на овој скопски крај сонил дека во неговиот...

Кантри-музиката претходница на рокенролот

Кантри-музиката потекнува од традиционалната народна култура на белите доселеници од Европа во новиот континент - Америка. Навидум, со фолкот има исти карактеристики, но, сепак,...

Дваесетмилионската Москва е зелен град

Менде Младеновски, специјално за „Нова Македонија“ од Москва Уште на пистата по слетувањето на московскиот аеродром „Внуково“, ве гали свеж и чист воздух и широко...

Уметници од светот гости на прилепските ателјеа

Во текот на своето 62-годишно постоење, ЦСЛУ-Прилеп токму преку овие работилници создаде повеќе од 1.200 различни уметнички дела од уметници од повеќе од 50...

Игор Јосифов на Биеналето во Фиренца за 500 години од смртта...

Тој есенва ќе ја претставува Македонија и во Романија, преку изложба што ќе биде отворена во нејзиниот почесен конзулат во Темишвар, а се наоѓа...

Уметници што им пркосат на конвенциите – Улај и Фабре

Славните уметници во Риека расправаа за сферите на современата уметност, каде што традиционалните поимања на жанровите и дисциплините се напуштаат во корист на флуидните...

Ослободување од неплатени сметки

Граѓаните на Црна Гора повеќе нема да мораат да ги плаќаат долговите постари од две години за да им се приклучи вода или струја,...

Црна слика за идните пензионери

Само две илјади лица во Босна и Херцеговина уплатуваат самостојно за пензиско осигурување. Податоците на Федералниот завод за пензиско и инвалидско осигурување покажуваат дека...

Факултетите немаат желба да се борат против плагијаторите

Недостигот од средства и желба се причините поради кои факултетите во Србија не сакаат да набавуваат софтвери за откривање препишани научни трудови Државните универзитети во...