Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24650)

Вардар по вторпат го подигна европскиот трофеј

Илјадници навивачи, граѓани на различна возраст од повеќе македонски градови, со стотици развиорени знамиња, извикувајќи: „Вардар е шампион“, ги пречекаа победниците од Келн Ракометарите на...

И на Големата мајка и е потребна заштита од УНЕСКО

Во познатото „Неолитско село“ на локалитетот Тумба Маџари не се продаваат ни сувенири, ни влезници иако пред 11 години е изградена куќа и за...

Бананите во уметноста – кратка историја на цензурираното овошје

Бананите не се единственото овошје на светот, но нивниот приказ во уметноста отсекогаш бил шокирачки. Десничарската владата на Полска неодамна ги отстрани видеото и...

Слем-поезија

Влијанието на хипхоп-лириките го наоѓаме и во појавата на денес мошне популарната форма на поетски натпревари, односно слем-поезијата. Во социолошка и културолошка смисла на...

Излезе саундтракот од „Мојот превртен свет“

Издавачката куќа ПДВ од Хрватска го пушти своето најново издание во продажба во Словенија и во Хрватска, а наскоро истото тоа ќе може да...

Хронистерик, трибун, кловн (2)

2. Трибун За разлика од хронистерикот, трибунот има подолготрајно, повстоличено дејствување врз јавноста, некогаш доживотно, некогаш и по неговата смрт. Наместо нервоза - достоинство. Наместо...

Трговски војни – дизајнирани од суперсилите, почувствувани од сите

Судбината на светот зависи од решавањето на геополитичкиот проблем на 21 век, судирот меѓу Кина и САД. Нивното ривалство е неизбежно, но тие може...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (5)

Еврејската дигресија за избран народ и мартирски мит за да направам на тој план една ремарка на македонската индолентност и до безличност придушен молк...

Зошто терање инает

Посетата на папата Франциск ме заинтригира да го напишам ова писмо. Станува збор за следното: посетата на првиот човек на Католичката црква беше како...