Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24648)

Рок-музика за протест и промени

Шеесет и пет години рокенрол и 50 години „Вудсток“ Секоја генерација има свои ставови, погледи на светот, свој стил и вкус, кои најпрвин сама треба...

„ЈУ рок енциклопедија“ во Скопје и во Куманово

Во организација на српскиот културно-информативен центар „Спона“ во понеделник, во 20 часот, ќе се одржи промоција на четвртото издание на „ЈУ рок енциклопедија“ на...

Со „Детскиот кански фестивал“ заврши проектот „Запознај ја Франција“

Во рамките на „Деновите на франкофонијата“ преку низа активности децата се запознаваа со францускиот јазик и култура Со првиот „Детски кански фестивал“, на кој се...

„Студ“ – нов роман на Разме Кумбароски

„Студ“ е насловот на новиот роман на македонскиот писател Разме Кумбароски, кој ќе биде промовиран на претстојната манифестација „Година на есејот“ во Струга (3-5...

Петар Милошевски – битолскиот актер што го освојува Лондон

Битолскиот актер Петар Милошевски ја гради својата кариера на театарските сцени во Лондон, а деновиве е во родната Битола, каде што учествува на Фестивалот...

Откриен најраниот сочуван цртеж на Микеланџело

Британскиот историчар на уметност Тимоти Клифорд го идентификуваше најраниот сочуван цртеж на големиот ренесансен уметник Микеланџело Буонароти. Цртежот е направен со молив и тинта,...

Пештерата на Тито останува туристички бренд

Владата на Федерацијата Босна и Херцеговина ја прифати програмата за распределба на средствата наменети за развој на туризмот, со која се одобруваат 50.000 конвертибилни...

Експанзија на депонии за стари автомобили

Во Босна и Херцеговина расте заинтересираноста за отворање складишта за депонирање и откуп на старо железо. За експанзијата на овој сѐ поисплатлив бизнис во...

Законска подготовка за доброволно одземање на животот

Во нацртот на граѓанскиот законик ќе се најде и предлог за легализација на евтаназијата во Србија. По двегодишна дискусија, владината комисија за изготвување на...

Црквата „Св. Константин и Елена“

Тајната на духовното зрачење се крие и во тоа што таа се наоѓаше во центарот на градот, и претставуваше, во онаа убава смисла на...