Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24645)

По 44 години Марина Абрамовиќ изложува во Белград

Долгоочекуваната ретроспективна изложба „Чистачот“ на Марина Абрамовиќ, една од најголемите светски уметници, ќе биде прикажана на домашната и на регионалната јавност во Музејот на...

Презентација на проект за унгарските музичари во Македонија

,,Унгарските музички уметници на македонската културна сцена“ е насловот на истражувањето што денеска, во 12 часот, ќе биде презентирано на универзитетот ЕФТА. Со него...

Јазикот на хипхопот

ГОДИНА НА ХИПХОПОТ (4) Една од најважните карактеристики на хипхопот е неговиот јазик (сленг, односно жаргон). Јазикот на хипхопот е сленговски, креативен и сликовит, понекогаш...

Дојдов, видов, заминав

Иако градот под Пелистер деновиве е буквално преплавен со туристи, од кои најголемиот број се од Турција, тие доаѓаат само на пропатување и веднаш...

Трибун, хронистерик, кловн (1)

Писателот и власта. Слободата и стравот. За разлика од забележливиот, поотворено или поприкриено, заедничкиот вишок на суета, писателите меѓу себе се разнообразни човечки суштества,...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (4)

Западот, Европа никогаш немала чувство за Македонија и Македонците, иако не ѝ е сеедно што се мисли за неа. А, имено, со најновиот европски...

Ослободување на просторот

(Додипломска работа на ученичка од средно насочено училиште ЈБТ - насока архивистика и библиотекарство) Во овој извештај од мојот престој во оваа непозната (во моментов...