11.8 C
Skopje
16.10.2021 - 18:14

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24616)

Карактеристиките на 1960-тите години

Што е карактеристично за 1960-тите години? Како прво, кога ќе се помисли на шеесеттите се отвора низа од слики што покриваат голем и широк...

Сеам позитивна енергија и таа ми се враќа

Александра Донева, поетеса и фотографка Александра Донева за себе вели дека е вљубеничка во убавото, социјална работничка по диплома, но истовремено и поетеса, фотографка која...

Ќе се дигитализира десетвековната архива на Венеција

Заедно со стотици други крајбрежни, островски градови и целосни острови, Венеција - пловечкиот град наскоро, би можела да се најде под брановите доколку нивото...

Мето Јовановски го обележи македонското глумиште

Со врачувањето на Повелбата за исклучителен придонес во филмската уметност, во Кинотеката започна омажот на Мето Јовановски, кој е дел од програмата на 22-то...

Двојниот суверенитет е двојно ништо за Белград

Во случај на спроведување на идејата на Берлин и на Париз, целата власт на Косово ќе ѝ припадне на Приштина, а Белград би имал...

Католиците го слават Велигден

Бискупот Киро Стојанов, првиот човек на Католичката црква во Македонија, во пораката за Велигден на католичките верници им порачува дека не само што радоста...

Странските медиуми за изборите во државата

Република Северна Македонија в недела го одржува првиот круг од своите претседателски избори. Прв изборен циклус на земјата под ново име, додека таа се...

Конзулскиот живот во Скопје во почетокот на 20 век

На крајот на 19 и почетокот на 20 век се развил богат конзулски и дипломатски живот во Скопје. Особено на почетокот на 20 век,...

Не запираат училишните масакри во САД

Пред две децении, во 11.19 часот на 20 април 1999 година, учениците Ерик Харис и Дилан Клеболд со пушки и со пиштоли упаднаа во...

Граѓаните се жалат поради ненавремена и некомплетна достава на пратки

Десет отсто од поднесените рекламации за поштенските услуги се за пречекорување на рокот за достава и 90 проценти за оштетена односно намалена содржина на...