Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24606)

Промоција на „Културна фабрика“ од Ана Мартиноска

Книгата „Културна фабрика (Огледи за родот, градот и популарната култура)“ од Ана Мартиновска, која содржи избор од осумдесетина авторски колумни на родови и културолошки...

„Мрежата на Мамли“ – нов роман од Блаже Миневски

„Матица македонска“ го објави новиот роман на Блаже Миневски, насловен „Мрежата на Мамли“. Во своето најамбициозно дело, познатиот писател ги отсликува судбинските мигови и...

„Се сеќаваш ли на Доли Бел“ се игра во театар

Абдулах Сидран, писателот и сценарист на истоимениот култен филм ги отстапи правата за негово претворање во театарска претстава, која премиерно е одиграна во „Камерниот...

Излезе книгата „Димензии на бајките – мрак и светлина“

Книгата „Димензии на бајките - мрак и светлина“ од Лени Фрчкоска деновиве излезе од печат во издание на издавачката куќа „Авант прес“. Фрчкоска прави...

„Таленти во движење“ – вечерва на „Танц-фест 2019“

Во Македонскиот народен театар, во рамките на јубилејното издание на „Танц-фест 2019“, вечерва во 20 часот ќе започне претставата „Таленти во движење“ од Ротердам,...

Харадинај: На Косово се остваруваат американските интереси

Амбасадата на САД во Приштина го повтори ставот за укинување на царинските такси за српските производи и за производите од Босна и Херцеговина, а...

Банките наплаќаат над 400 „скриени“ услуги

При склучувањето на договорот банкарскиот службеник нема обврска да го информира потенцијалниот клиент која опција му е најповолна Хрватската народна банка изработила упатство кое на...

Нови преработувачки капацитети поддржани од ИПАРД 2

До средината на октомври, со средства од ИПАРД 2-програмата, треба да бидат реализирани првите три инвестиции во преработувачката индустрија. Средствата во висина од 315.000...

Довербата во компанијата се гради и преку кредитниот рејтинг на државата

Позитивниот кредитен рејтинг на земјава ги отвора можностите за пристап на македонските компании до странските пазари и до нивната препознатливост кај потенцијални деловни партнери...

Почина режисерот Златко Славенски

Познатиот македонски режисер и драматург Златко Славенски, редовен професор на Факултетот за драмски уметности, почина ненадејно вчера во Скопје, каде што и беше роден...