Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24566)

Почна снимањето на филмовите на втората генерација „Докуникулци“

Деновиве низ Скопје се одвива снимањето на документарните филмови на втората генерација „Докуникулци“ на „Македокс“, чија премиера ќе се одржи на десеттото издание на...

Германски реквием

Опусот на Јоханес Брамс (1833-1897) се состои, во најголем дел, од оркестарски и камерни дела. Иако не била многу карактеристична за него, тој ставил...

На филмот му е потребна поддршка од домашната публика

Ваквиот начин на ревијално претставување на националната кинематографија се практикува насекаде во светот и е дел од поддршката и едукацијата на домашната публика за...

Македонски уметници изведоа перформанс на „Сараевска зима“

Изложбата „Имагинарни знамиња“ на македонските уметници Маја Стефановска и Ален Реџепагиќ е отворена во галеријата „Препород“, во рамките на интернационалниот фестивал „Сараевска зима“, чие...

БиХ се соочува со нов мигрантски бран

Оперативниот штаб за прашања поврзани со миграцијата во Босна и Херцеговина предупреди на нов бран бегалци сличен на оној од минатата година, кога во...

Италијански трговец ги урива малопродажните цени во Хрватска!

Концептот на италијанскиот трговски бренд е насочен кон намалување на трошоците за работење во сите сегменти, што им овозможува висока ценовна конкурентност Италијанскиот трговски синџир...

Технолошкиот вишок од „Еурокомпозит“ пак протестира

Работниците прогласени за технолошки вишок од прилепски „Еурокомпозит“ вчера од 11 до 13 часот протестираа во центарот на Прилеп, повторувајќи ги своите барања за...

Со законот за енергетска ефикасност ќе се намали потрошувачката на струја

Со предлог-законот за енергетска ефикасност, кој ќе биде усвоен во Владата наредниот месец и пратен до Собранието, го заокружуваме пакетот реформи во енергетскиот сектор....

Преработувачите на месо се омрсија од владината мерка

Извозот на сувомесни производи е зголемен за 41,7 отсто, а вкупното производство на сувомесни производи е зголемено за 6,64 проценти по намалувањето на царината...

Александар сепак бил македонски, а не елински

Во викенд-бројот, од 16-17 февруари, е објавен текст „За Александар Велики и за Република Северна Македонија“ од професорот на универзитетот „Колгејт“ во Њујорк, Роберт...