Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24564)

Не касниш, туку доцниш!

Еве една приказничка за петелот и за лисицата. - Лиске, денеска касниш, кокошките легнаа и заспаа. - Ау, петлето гаштаресто! Мислиш лисиците јадат само кокошки? Знаеш...

Наставникот треба да ја стимулира желбата кај учениците за учење

Со сите мои активности настојувам да ја исполнам мисијата на еден учител просветен работник да продуцирам кадри, кои со своите стекнати знаења и вештини...

Една поинаква приказна за волкот и за лисицата

Ах, таа лисица!... Не дека не е лична, не дека не е итра, не дека не е... Но, мора да признаете дека многу ја...

Некои наши иронии

Иронично е еден топоним за кој се врзува трагичен настан од конфликтот од 2001 година, наместо (заедничка) катарза, да „испилува“ раздор. Или не е:...

Свети Јован Златоуст го користел зборот за доброто

проф. д-р Кирил Темков Во етиката зборот е многу важно средство. Меѓу силните христијански беседници вистински углед ужива етичарот свети Јован Златоуст, кај кого,...

Колонизирана култура, конзервирана култура

Нацистичкиот офанзивен тенк денес е заменет со капитал. Тој освојува култури, не територии. А штом се освои култура, освоени се и територијата и националниот...

Колку ни е важно како се хранат децата на училиште?

Институтот за јавно здравје, секоја година подготвува извештаи за исхраната на децата што престојуваат во целодневна настава. Во еден од последните такви извештаи е...