Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24558)

„Пипи Долгиот Чорап“ во Струмичкиот театар

Во струмичкиот театар „Антон Панов“ во неделата, точно напладне, се одржа премиера на детската претстава „Пипи Долгиот Чорап“ во режија на Драгана Таневска. Драматизацијата...

Тајниот инструмент

Што е ова? Ваков инструмент не сум видел, не сум чул, шепотеше Сергеј. Морам утре да ја прашам мама. Таа сигурно знае. Полека се врати...

(Нај)долгиот пат

Веќе долго доцниме на тој пат, а отчука почетокот за бришење на сеќавањето за изминатите патишта и долгови. Првите бришења (не случајно) се на...

Златните стихови на Питагора се актуелни и денес

проф. д-р Кирил Темков Како на скапоценостите, така времето не им минува ни на позитивните морални идеи и поуки. Некои од нив илјадници години траат,...

Редукција на Бога

Денес би бил прогласен за луд секој што би оспорувал дека „богат“ значи „оној што има пари“. Но и овој збор е сериозно оштетен...

Попис за броени-недоброени и за политички наивници

Со оглед на фактичката конституционална состојба во Македонија, во која Охридскиот (рамковен) договор е веќе дел и од преамбулата на Уставот, а чија одржливост...