24.8 C
Skopje
4.8.2021 - 11:18

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24558)

Промени на името низ историјата

Низ историјата, до прогласувањето на нејзината самостојност во 1991 година, географскиот простор на сегашната Република Македонија беше изложен на повеќе промени и додавки на...

Oфшор-компаниите во Европа и во светот

Офшор-компаниите не се нелегални или непроѕирни, како што понекогаш се добива впечаток во одредени написи, повеќето офшор-фирми имаат вистинска економска активност или се специјално...

Брегзит без договор ќе остави 100.000 Германци без работа

Излегувањето на Британија од Европската Унија без договор би можело да ја чини Германија 100.000 работни места, покажуваат резултатите од најновото истражување објавено во...

Драстично изумирање на инсектите на нашата планета

Најновите истражувања покажуваат дека над 40 отсто од видовите на инсекти се во исчезнување, а околу една третина се загрозени. Главна причина за забрзаното...

„Комунална хигиена“ подели сто канти во Топаана

­Јавното претпријатие „Комунална хигиена“ на 100 домаќинства во скопската населба Топаана им подели канти за собирање на отпадот, кој претходно граѓаните неправилно го фрлаа...

Многу лидерски школи, малку лидери

Малформациите на политиката во политикантството кај нас ги деформираат и младите во нивните политички мислења и ставови. Ако на тоа се додадат и вкалапувањето...

Скопје е осми најзагаден град во светот

Изминативе месеци на нозе се кренаа и граѓаните, излегувајќи на мирни протести за почист воздух. Тие реагираа револтирано, истакнувајќи јасно и гласно дека властите...

Како ќе се одвива репризнавањето на Македонија

Со допис до ОН, новото име ќе се побара да го употребуваат над 130-те земји што досега ја признаа државата како Република Македонија. За...

Лојалност значи возење „мини морис“ четириесет и две години

Автомобилот прикажан на фотографиите е „морис минор 1.000“, произведен во 1962 година. Таканаречениот „моги“ е култен британски автомобил и ги поседува сите карактеристики на...