7.8 C
Skopje
6.12.2021 - 22:35

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24524)

Да се фокусираме на побрз, но и на поквалитетен економски раст

Анита Ангеловска-Бежоска, гувернерка на Народна банка на Република Македонија За влијанијата врз каматната политика на банките, за очекувањата од планираниот економски пораст, но и за...

Дали 2019-та ќе биде година на македонската автокефалност?

МПЦ во период меѓу надежта и реалноста Очекувањата на аналитичарите се дека во следната 2019 година ќе се интензивира дијалогот меѓу МПЦ-ОА и Вселенската патријаршија,...

Пречеци во Офицерски, во театар, во кино

Нова година во минатото Пред војната, во Скопје постоеле познати и реномирани хотели што организирале новогодишни забави. Да ги спомнеме само „Париз“, на улицата Македонија,...

Првите пратеници не примаа плата

Собранието некогаш и сега Кои беа предизвиците во 1990-тите, а кои се сега. Според аналитичарите, парламент без дебата е како фудбалски меч со една екипа Демократија...

Каде ќе слават скопските градоначалници

Новогодишна анкета Скопските градоначалници нема да отпатуваат надвор од градов за време на новогодишните празници, а 2019 година ќе ја пречекаат во кругот на семејството....

Високата цел ги оправдува ниските средства

Рапорт од „Норт Македонија“ 2049 година Драги мои читатели. Еве ја користам можноста да ви се јавам од „Норт Македонија“, каде што визионерски живеам на...

Политички предизвици, комбинаторики и сценарија во 2019-та

Во некаков обид со еден збор да се опише политичката 2018 година во Македонија, веројатно најкоректниот опис во овој момент би гласел - интересна...

Најзначајни случувања изминатава година

ЈАНУАРИ 4.1.2018 Свет­ска пре­ми­е­ра на „Би­ки­ни Мун“ на Ман­чев­ски во Бра­зил Игра­ни­от филм „Би­ки­ни Мун“ на Мил­чо Ман­чев­ски ја има­ше свет­ска­та пре­ми­е­ра на фе­сти­ва­лот во Сао Па­у­ло,...

Брестовац: Ние знаеме каде одиме и кој ни е патот

Додека има луѓе како Минчо Јорданов и како Живко Мукаетов, кои несебично го поддржуваат и вложуваат во македонскиот ракомет, Македонија не треба да се...