Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24503)

Струјните шокови удираат најмногу по џебот на граѓаните

Прекините во снабдувањето со електрична енергија фатални за апаратите за домаќинство Испадите во електроенергетскиот систем претставуваат сериозна закана по електричните уреди, кои можат да откажат...

„Кавалерија рустикана“ и уште нешто

Во земјата што ја задолжила оперската сцена за навек се родиле многу видни композитори. Од првиот, маестро Пиеро, кој творел во четиринаесеттиот век пред...

Прокопиев во авангардната „Апокалипса“

Во најновиот број на познатото, авангардно словенечко списание за култура, „Апокалипса“, објавени се преводи на два подолги раскази, „Писмо“ и „Полковникот Тик“ на Александар...

Отворена изложба на Константин Качев

Во НЛБ-галерија е отворена изложбата на дела од академскиот уметник Константин Качев, кој спаѓа во редот на најистакнатите современи македонски сликари од помладата генерација....

Мозокот на атентатот

Кој и зошто сакал предвремено да го „пензионира“ тогашниот шеф на државата Киро Глигоров, какви заканувачки пораки биле испраќани до него и до тогашниот...

Гостува виртуозот на виолончелото Даниел Милер-Шот

Македонската филхармонија повторно го носи виртуозот на виолончелото Даниел Милер-Шот од Германија. На вечерашниот симфониски концерт на Македонската филхармонија, насловен „Морски бранови“, тој ќе...

Странските работници се жалат од словенечките газди

Некои работодавци во Словенија не ги почитуваат правата на работниците од Босна и Херцеговина, предупредија неодамна од Агенцијата за труд и вработување на БиХ,...

Политичкото насилство го контаминира јавниот простор

Политичкиот противник во Србија се доживува како непријател. Кога ќе се случи физичка пресметка, најчесто нема соодветна казна Лидерот на новоформираниот опозициски блок Сојуз за...

За „растот“ на македонскиот БДП

Растот на македонскиот БДП во изминатите години се должи на растот на личната потрошувачка. Многу малку инвестиции… Но личната потрошувачка во Македонија може да...

Вирусите, бактериите и загадувањето ги испразнија градинките

Педијатриските ординации веќе почнаа да се полнат со дечиња заболени од грип. Отежнато голтање, отечени крајници, отоци на лимфни жлезди на вратот и под...