Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24459)

„Барселона“

Фреди Меркјури имаше глас како ниеден друг пејач на светот. Неверојатната боја и моќ на гласот и опсегот од четири октави (просечниот школуван пејач...

Богата а малку позната историја на големите воини

При спомнувањето на зборот „викинг“, првата асоцијација ни доловува слики на безмилосни морски воини, вооружени до заби, кои носат шлемови со рогови и напаѓаат...

Ги имаме најдобрите приказни за 2018 година

По двонеделно разгледување и препрочитување на пристигнатите над 200 ракописи на годинашниот Конкурс за краток расказ на „Нова Македонија“, членовите на комисијата во состав:...

Ниските камати за штедење не ги намалија депозитите во банките

Депозитите кај домашните банки се речиси во постојан пораст во изминатите години. Трендот произлегува од повеќе фактори, пред сѐ од довербата и сигурноста што...

Годинава дождот го „собра“ медот

Годинава производството на мед во Битолско и пошироко во државата е далеку под очекувањата. Обилните дождови што пролетоска и летоска паднаа кај нас буквално...

Владата го подготви ребалансот на буџетот, опозицијата обвини за шверцерски потег

Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, Фондот за здравствено осигурување и Агенцијата за вработување добија повеќе пари со најновиот ребаланс на буџетот што го...

Фали го градот, живеј на село

Идејата за одбележување на овој ден потекнува од периодот 2006-2008 година, кога за време на светската криза за храна цената драстично се покачи, а...

Успешно тестиран системот за собирање отпад од океаните

„Систем 001“ на младиот изумител Бојан Сплат во септември го почна пробното патување, испловувајќи од пристаништето во Сан Франциско. Сега 600-метарската платформа е на...

Општинските урбанистички планови забетонираа многу паркови и детски игралишта

Стопирана е изградбата на деветкатницата во зеленилото кај Мајчин дом, но случајот во Аеродром само ја отвори одамнешната рак-рана на градот, во кој сѐ...