Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24446)

Конфликтот меѓу Украина и Русија се шири на море

Како што се интензивираат борбите во Источна Украина така ескалира и конфликтот во Азовско Море, каде што Русија и Украина го јакнат военото присуство....

Лунапаркот „Силвер“ на нова локација

Подвижниот лунапарк „Силвер“ деновиве е стациониран на улицата Волковска во Ѓорче Петров. Голем хидрауличен рингишпил на приколка, НЛО - летачки чинии, автодром-колички, мал рингишпил...

Јубилејна изложба на Здружението на копаничари на Македонија од Битола

Во Домот на АРМ во Скопје во тек е јубилејната изложба на Здружението на копаничари на Македонија од Битола, која се одржува по повод...

Фантастичната „Фантастична“

Едно од најпознатите дела на Хектор Берлиоз (1803 - 1869) е несомнено - „Фантастичната симфонија“. Мене повеќе ми се допаѓа нејзиниот првичен и целосен...

Македонскиот центар на ИТИ одбележува 70 години

Македонскиот центар на ИТИ одбележува 70 години на меѓународната мрежа на ИТИ/УНЕСКО (1948-2018). Во соработка со фестивалот МОТ утре во 12 часот во Џебното...

Македонско-словенечка соработка во аудиовизуелните уметности

На дводневните меѓународни универзитетски свечености, по повод инаугурацијата на новиот ректор Либор Возар на универзитетот „Константин Филозоф“, во словачкиот град Нитра, меѓу официјалните гости...

Францускиот пијанист Лука Дебарг на отворањето на новата сезона на Филхармонијата

Македонската филхармонија ја почнува новата концертна сезона, вечерва во 20 часот, со концертот под наслов „Ново утро“, на кој ќе настапи врвниот пијанист од...

Каков е тој најдемократски инструмент: референдум што мора да успее?

Преспанскиот договор, кој е составен дел и на референдумското прашање, го имаат прочитано исклучително мал процент граѓани. Од друга страна, апелите и од страна...

НБРМ: Нема основа за дебати за девалвација на денарот

Народната банка на Република Македонија стои на ставот за оптималност на постојниот режим на девизниот курс и смета дека не постојат причини ниту каква...

Мајмунски сипаници му се закануваат на Балканот!

Заболувањето ѝ припаѓа на групата вирусни трески, од семејството флавивиридае, кое ги вклучува и жолтата и денга-треската. Оваа векторска болест ја пренесуваат крлежи, глодачи,...