Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24425)

Пантелис Кастанидис очекува победа на 25-те „Охридските трубадури“

Пантелис Кастанидис, еден од најнадежните млади пејачи во Грција, ќе настапи на Интернационалната вечер на јубилејните „Охридски трубадури“. Тој со песната „Тора агапао“ се...

Беси Смит – митската пејачка на блузот

Во 1920-тите години имаше една голема плејада квалитетни женски пејачки што ја прославија блуз и џез-музиката. Најголема од сите е Беси Смит, која е...

Колодиумската фотографија е неповторлива

Сашо Н. Алушевски, фотограф На еден од старите камени ѕидови на „Куршумли-ан“, каде што до минатата недела се одвиваше фестивалот „Македокс“, беа изложени фотографии направени...

За два месеца над илјада земјотреси

Албанската почва и понатаму не мирува. Земјата веќе два месеца е „жешка“ почва кога станува збор за потреси. Според Институтот за сеизмологија последниот земјотрес...

Дискриминација кон хомосексуалците, жените и кон семејствата со деца

Медиумите во Хрватска деновиве пишуваат и за сексистичкиот испад на градоначалникот на Загреб, Милан Бандиќ, кој на прес-конференција изјави дека „кога би бил женско,...

Како Англичанецот Едвард Браун го видел Скопје во 1669 година

„Во овој крај се случиле прочуени битки со Римјаните, кои ги изучуваме во историјата, и кај Требелиј Полион читаме дека (императорот) Регалијан тука однел...

Отворена турската фабрика „Чагатај Кабло“ во Бунарџик

Шест милиони евра инвестиција и вработување на околу 300 лица треба да биде билансот од инвестицијата во најновата турска фабрика во Македонија „Чагатај Кабло“...

До каде може да оди задолжувањето на граѓаните?

Кредитирањето на домаќинствата бележи релативно стабилен раст, меѓутоа тој засега не предизвикува загриженост. Поголемата склоност на банките за кредитирање на домаќинствата се темели врз...

Еврокомисијата ќе предложи укинување на преминот кон зимско сметање на времето

Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер изјави дека ЕУ планира да го укине преминувањето од летно на зимско сметање на времето. Одлуката доаѓа откако...