15.3 C
Skopje
6.4.2020 - 14:39

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24414)

Награда за „Златоусно слово“ на Тоциновски

Новото книжевно дело на универзитетскиот професор и писател Васил Тоциновски насловено „Златоусно слово“ излезе во издание на Битолскиот книжевен круг и е закитено со...

Изложба на фотографии на Дражан Брачиќ во Кичево

По подолг период летово еден културен настан ќе се случи во Центарот за култура во Кичево, кога ќе биде отворена изложбата на фотографии на...

Му се оствари сонот на Лумановски да свири во Хераклеја

Вечерва во рамките на „Бит-фест“, со оркестарот „Њујорк џипси ол стар“, Лумановски ќе одржи целовечерен концерт. Интересот за овој концерт во Битола е огромен....

Меѓник на македонската преродба

Добар дел од својот живот Партениј ги споделувал своите учебници во Македонија и во еден дел од Србија, но бугарската критика остро се нафрлувала...

Хрватските медиуми: Неповторливо доживување на амбиентален театар

По низа години, конечно „Сплитско лето“ доби полнокрвна амбиентална театарска претстава, Есхиловата „Орестија“, која премиерно во режија на Дејан Пројковски беше изведена на како...

Завршува ли финансиската одисеја

Грција, в понеделник, на 20 август, ќе се соочи со клучниот тест, откако ќе заврши третиот пакет од програмата за спас. По години штедење...

Бектеши: Може да се побара сопственичката структура на фирмите што добија...

Првите 20 милиони денари поддршка од Програмата за конкурентност на Министерството за економија пред две недели им се исплатени на вкупно 81 компанија. Сопственичката...

Субвенциите само ги крпат дупките во земјоделството

За да остварат некаков профит, некои од земјоделците се одлучуваат производот на нашиот пазар да го продаваат на црно, а тие што сѐ уште...

Кога ќе се укине сезонското поместување на стрелките?

Токму летниов период Европската Унија спроведе масовна анкета за или против поместување на стрелките на часовниците. ЕУ, со прецизно формулирано еднозначно прашање, ги запраша...