Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24385)

Филхармонија ќе патува во Кина, Казахстан и во Шпанија

Новата концертна сезона 2018/2019 на Македонската филхармонија ќе почне на 27 септември, под името „Ново утро“, кога под палката на маестро Јерухам Шаровски од...

Прв зборник за Кратово на Никола Ристевски

„Зборник за Кратово - книга прва“ е прво дело за Кратово од ваков вид, кое содржи патописи, песни, приказни, легенди и преданија, научни трудови,...

Стоеденот „Марина“ – македонски претставник на фестивалот на олдатјмери во Бар

Филип Сених е пасиониран љубител на стари возила, а стоеденот „Марина“, со кој учествуваше на фестивалот во Бар, е негов втор автомобил од оваа...

Подновениот Антички подготвен за отворањето на „Охридско лето“

Како солисти ќе се претстават извонредната певица, сопранот Елена Мошуц и тенорот Калин Братеску од Романија, со изведба на арии од опери на Пучини,...

„Човекот и огнот“ на Пројковски на театарски фестивал во Саранда

„Театар фабрика“ со претставата „Човекот и огнот“ во режија на Дејан Пројковски вчера гостуваше на театарски фестивал во Саранда, Албанија. Меѓународниот летен фестивал „Бутринти“...

Сон на летната ноќ

Лада Шоптрајанова Петровска Еден од најпознатите композитори од романтичарската ера, Феликс Менделсон (1809-1847) израснал во угледно еврејско семејство и бил воспитуван во духот на негување...

Витошевиќ ја поставува „Казимир и Каролина“ во Прилеп

„Казимир и Каролина“ од Еден фон Хорват, во режија на Нела Витошевиќ, е претставата што се подготвува во театарот „Војдан Чернодрински“. Во наредните недели...

Театарот во Скупи ќе се конзервира два и пол месеца

Планираната реконструкција не одговараше на она што треба да има археолошки локалитет, да се задржи автентичноста, нагласи Елеонора Петрова, директорка на Управата за заштита...

Депозитите и кредитирањето поголеми од проекциите на НБРМ

Монетарна поставеност е соодветна на постојните економски и финансиски услови, при што каматната стапка на благајничките записи се задржа на нивото од три отсто,...

Како до еднаков третман на домашните и странските компании

Странските инвестиции за економијата на која било земја имаат повеќедимензионално значење. Тие не само што придонесуваат за зголемување на пазарната конкуренција, за пораст на...