15.3 C
Skopje
6.4.2020 - 14:19

Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24379)

Информациска (анти)револуција

Големите сили му даваат голем фокус на ваквиот модел на војување, креирање мислење во државите, особено кај генерациите што се подготвуваат да бидат креатори...

Новата информациска револуција

Честопати се вели дека сме сведоци на информациската револуција. Но што значи тоа и каде ќе нè одведе револуцијата? Информациските револуции не се нови. Во...

Даночниот систем не го штити стопанството од непредвидливи давачки

Прелевањето на наплатата на јавните давачки од трезорската сметка на сметките на органите на управата во деловните банки наведува на заклучок дека приходите од...

Бигорските убавини – мамка за туристите

Насекаде низ планините Кораб, Дешат, Бистра... блика чиста, студена и пивка вода со која ја гасневме жедта. Многу рекички и потоци се движат низ...

Во трка со времето за спасување на тајландските деца

Спасувачките екипи се обидуваат што побрзо да ги извлечат дванаесетте деца и нивниот тренер, кои се загубија и останаа заробени во комплекс пештери и...

Единаесет средни училишта ќе станат енергетски ефикасни

Средните училишта „Димитар Влахов“, „Јосип Броз-Тито“, „Орце Николов“, „Кочо Рацин“, „Никола Карев“, „Боро Петрушевски“, „Здравко Цветковски“, „Панче Арсовски“, „Сарај“, „Панче Караѓозов“ и „Михајло Пупин“...

Преку проект, дружба и маалски детски игри

„На одмор сум, во Скопје сум - општина Центар мисли на мене“ е насловен проектот што го почна оваа скопска општина. Целта на проектот...

Снежната виулица не им годи на дивите животни

Ловните работници и ловџии е потребно и во најекстремните зимски услови со сите свои расположливи средства да бидат секојдневно мошне активни во ловиштата кога...

Закони без претседателски потпис – вовед во целосно дезавуирање на Уставот

Прекршувањето на позитивната законска регулатива води до далекосежни негативни последици. Владеењето на правото не значи кршење на законите, туку ако не соодветствуваат на реалните...